Thursday, February 7, 2013

kek coklat lembap suka hati

Salam

Setelah merajinkan diri terjadilah kek moist choc ini. Saje test buat dalam cup, comel jugak..hehe...
Resepi adalah hasil google dalam blog-blog masakan dan disimpulkan mengikut apa yang ada..haaa gituu..

bahan bahannya adalah :

Butter 1 dan setengah  (guna satu buttercup pon ok). guna marjerin pun boleh.ada guna minyak sayuran..  1 penutup esen vanila, 2 cawan gula kastor (xsampai 2 cawan guna sebab tamau manis sgt), satu tin susu cair (nak kurang manis, kurangkan jelah kuantitinya) 2 cawan tepung, , 1tbs soda bikarbonat, 1tbs serbuk penaik, 1 cawan serbuk koko (ayak semuanya nye). cawan guna saiz yang sama ye.

cara-caranya seperti berikut :

masukkan butter dalam periuk ke kuali ke apa pun boleh. masakkan atas api ye, bagi butter cair, dah cair masukkan gula, kacau kacau lagi dan masukkan susu pula, masaklah sehingga cair . biar sebati seia sekata, dah sekata semua tutuplah api tak perlu tunggu mendidih.

kemudian, pukul telur 4 biji dengan apa sekali pun tak perlu guna mixer pun, kacau macam nk buat telur dadar tu dah, then masukkan dalam periuk diatas itu.. jangan dilupa masukkan satu penutup esen vanilla.

kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung+koko+soda bikarbonat+serbuk penaik yang telah diayak ke dalam periuk tersebut biar sebati seia sekata... jangan ada tepung berketul -ketul.

dan adunan tersebut memang cair, so tuanglah dalam loyang ke cup ke.. oh yee.. kalau kukus kan, awal2 tadi bolehlah letak pengukus bagi air menggelegak . then bila dah siap adunan terus masukkan dalam  loyang dan masukkan pula dalam pengukus, balut loyang dengan kertas alluminium itu supaya air kukusan tidak jatuh atas kek.. 

sambil bakar tu bolehlah buat tooping choc itu *guna cara double boiler ye*tatau boleh google..hihi

boleh guna serbuk koko van houten/ coklat masakan

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat/ guna whipping cream
1 sudu besar marjerin 
2 sudu besar air panas


yang ni dikukus sejam jugaklah  kukus
makan tayah topping pun sedap dah. ececece..hehe




This one pakai choc Hershey dalam botol tu je sebab dah malas dah.hehe

yang ni di bakar lebih kurang sejam jgk, tataulah berapa suhu sebab pakai conventional cooker yang boleh buat kek, tekan je button cake..hehe

Yang ni bawak balik kampung!

sedap sebab moist keknye,cuma kena buat topping yang lagi sedap kot. hari tu xcukup cokelat. lebih whipping cream, jadi topping kureng sikit.

oh yang ni tuan blog dan pasangannye.haha



ok dah, bye bye

5 comments:

cha said...

aaa sedapnya i dh lama nak buat u cuma tak tau kalau guna sukatan gram bagai i takde penimbang T_T

nampak sedapppp

cikpuanputeri said...

cha~ i tak guna penimbang pun u..hehe.. main guna cawan sudu gitu je lah..cuba try buat mesti jadi..hee. kalau guna penimbang cam leceh sikit.

cha said...

resepi yg tak guna penimbangla i nk carik haha. ok u i dh copy dh resepi ni. thanks :D

btw lama u tak dtg blog i :(

~ NANA ~ said...

yeayyyy nk try resepi put ni pulak..sblm ni dh try mcm2 resepi n mcm2 rasa dh jadi..hehe..tq ;)

cikpuanputeri said...

cha~ hehe. i dah terjah blog u dear!

nana~ try2. sebab jadi tu la i share. hihi... resepi org malas mcm nie lah.. hee