Saturday, August 6, 2011

Resepi 4 : Kuih Cara Berlauk

Salam hye2 semua.
Selamat Berpuasa hari ke 6.

Semalam tak update kuih sebab ada masalah sikit dengan blog. Put update blog tapi tak keluar dekat list sendiri dan siapa2 yang link Put.

so, kelmarin (khamis) buat kuih cara berlauk.
Resepi sama mcm buat roti jala.

Buat inti/lauk dulu ikut resepi msing2, semalam put buat tumis bawang, halia sikit, lada, masukkan ayam potong kecil2,serbuk kari , then goreng bagi kering2, ptong lada besr dan daun sup sikit..(buat kering2 ye)

Bahan2- Tepung gandum 2 cawan, garam secukup rasa, kunyit, sebiji telur,air. (30-40 biji)

1.Kisar semua bahan2 kat atas.



 2. Patikan uols ada acuannye lah ye, nanti tak jadi pulak kuih cara.hehe... sapukan minyak sikit kat acuan nie..

3. Letak sesudu jgn melimpah dari acuan nye, tu comot2 maaflah.. tangan tak bedung..neves.hikhik


4.Agak2 separuh masak tu. letak sikit2 lauk tu, isi banyak lagi sedapp.hehe. maafkan lagi ketidak kemasan kerja sang puteri dibawah nie.hihi.


5. Tutup dengan penutup rice cooker yang da tak guna.hihi.. Untuk bgi cepat masak yang atas...


6. Taaaaddaaa... mcm nie rupenya..


7. Tak berapa nak cantik, yang pnting sdap *perasan*hehe


maafkan kualiti gambar kamera cokia saya

tak buat kuih pada hari Jumaat (semalam)sebab berbuka puasa di luar.





selamat hari raya,eh...eheee,
selamat hujung minggu!!

8 comments:

~ NANA ~ said...

wahhh berbakat rupanya si put ni...meh la hantar sni sket :P

xiraburkhan said...

hi sicantikbakputeriraifana!
sangat rajin buat kuihhh!! *thumbs up!*
ps: suka tengok put2 dgan gaya tudung tu :) berseriseriseriseri *ahem*

**sambung jadi silent reader yang suka click dekat reactions je** :P

MiSS NaDieYA said...

rajinnye memasak =)

zimie said...

put yang pandai masak!!malu je zimie ni masak pun tak reti.hihi semalam dengan omak try belajar masak kueh nagasari.haha tak jadi.keras lak tepung dia.put tau tak kenapa?(eh eh put ni consultant buat kueh ke hape ;p)

Cik Bell said...

baru tahu nama kuih nie.huhu

miss puteri said...

cik Bell~hihi... inilah kuih cara, yang manis ade, berlauk pun ada,,hihi

zimie~ nagasari? okeyh nama kuih pun tatau nie!haha.. guna tepung apa yg? put pon xpndainyeee.hehe

miss puteri said...

miss nadieya~ hehe...diawal bulan puasa..hehe

xira~ simanisbaklolipopelangi..hehe... sukenya muncul juga xira disini!! muaah2..hihi..... seri perantin tuh!!hikhik

NANA~ kalau sebelah rumah dah anta nie kat nana..hikhik

.:shura shushi:. said...

rai pandai masak kn!!gud :)