Thursday, August 4, 2011

Resepi 3 : Kuih Tepung Pelita

langit tak selalunya cerah..


kadang2 hujan, kadang2 panas.


kadang kuih jadi, kadang2 tak jadi

hee..




kuih hari ini : KUIH TEPUNG PELITA @ KUIH LIMAS


kuih tepung pelita nie ada dua lapis, yang bawah yang keras2 sikit tu, yang atas yang lembik2 tu..hehe (bwh hijau, atas putih)hee



Bahan-bahan2 (put buat dalam 10 mcm tu aje)


BAWAH : 1 cawan tepung gandum 1/2 cawan tepung ubi. pewarna hijau@ daun pandan, gula, 1 cawan santan, daun pisang buat kotak bekas kuih.



Cara-cara :


1. Buat lah kotak2 dulu , guna daun pisang.. Put agak lambat sikit nak membuat kotak nie.hehe


daun pisang dilayur dulu, lap2 potong segi 4 mcm nie, nak comel2 kena potong kecik sikit


dan,lipat mcm atas tu, kemudian lipat mcm bawah. hikhik. mcm balut tepi hadiah tu..hehe. kemudian stapler!




so, kotak saya mcm2 saiz dan bentuk agagaga..


2. Masukkan gula satu sudu kecil, ikut lah nak manis letak banyak .hehe


3.bagi yang guna daun pandan utk warna hijau tu. kisar dulu, tapis , campur dengan santan td .


3.Masukkan semua bahan2 lain ( tepung gandum. tepung ubi+air) dalam santan tersebut. lagi senang campur je semua dalam kuali dan bukak api kecil senang nak kacau2 kan.. dan tak berketul2 nanti.


5.Tuang adunan ke atas gula tadi sehingga separuh acuan dan kukus sekejap hingga bahagian atasnya keras sikit *


Bahan-bahan (Atas)


1 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat
1 cawan air
garam


Cara-cara :

Campur aje semua bahan di atas dalam kuali yang bukak api kecik, kacau2 sehingga takde ketul2. jgn sampai likat tau. kejap je nie, then tuang dalam bekas yang bhgn bawahnye dah keras tu..



kuih tepung pelita yang isinya sedap*ececey* tapi presentation burok.hihi *malu*




Happy Ramadhan Day 04

No comments: