Monday, August 1, 2011

Resepi 1 : Donut Kentang

segmen baru : KISAH RESEPI SANG PUTERI


Selain niat dan matlamat nak tingkatkan amalan yang baik2 *amin* .Salah satu persediaan ke arah menjadi seorang isteri yang 'pandai memasak' juga menjadi matlamat Put di bulan Puasa ini. Jadi setiap hari yang berniat nak mencuba satu resepi, 3o hari 30 resepi. Insya Allah (~_^) ok lah kan. hehe. Berniat nak mencuba dan belajar pelbagai jenis kuih muih atau resepi2 baru.hehe.

Jadi Puasa Day 1 kita belajar buat Kuih Donat Kentang. (~_^)



Bahan: (15-20 biji donut)




1. 3 biji kentang *direbus sehingga empuk*


2. mentega (2 sudu)


3. tepung gandum (4-5 cawan)


4. yeast (1/2 paket)


5. susu cair 3 sudu


6. garam


7. gula




KAEDAH



1. Kentang direbus sehingga empuk dan dibuang kulitnya.




2. Kentang di lenyek2 hilang hancur dan masukkan 2 sudu mentega + tepung + yeast (dicampur susu dan garam)






ni rupanya yeast+susu+sedikit air+garam





3. Gaul uli sehingga jadi doh dan betul2 sebati ye. Kemudian bulat2 kan doh jadi mcm nie




4. Tekan ditengah2 doh hingga jadi rongga mcm tu, kemudian simpan dalam keadaan bertutup sehingga donut naik gebu..




5. Dan goreng!! untuk mendapatkan donut yang licin halus mulus, sentiasa lah mengadap donut dalam kuali dengan membolak balik kan beliau..hehe...




6. Blend gula , gaul dengan donut tersebut.. dan, tadaaaaa.....





*tak gaul da amik gambar, maaf kualiti kurang, kamera hp cokia sahaja*



rasa? donut isi kentang.hehe. sedap. ececey...




SELAMAT BERPUASA DAY 2 (~_^)





Source here

9 comments:

K.I.N.A said...

mesti masak ni bila dah kawen nanti..hahaha..

♥ Kasut Pink ♥ said...

Wow, donut kentang.. 1st time tgk ni..

miss puteri said...

KINA~ agagaga.. boleh main masak2 kan lepas kawen. tukang makan nye hubby sendiri. ececey...tak sabar la tu..hihi

KP cik ct~ hehe..hehe. reka sendiri nie. hihi... mcm keria kita guna ubi keledek tak letak yeast, di adaptasi dari keria kepada donut kentang.hihi

Fariza said...

wow. first time dgr. insyaAllah buat nanti. yummy :)

Fariza said...

wow. first time dgr. insyaAllah buat nanti. yummy :)

miss puteri said...

letak kentang lebih sikit pun sedap dear fariza.hehe...buat2... nyum2..hehe

~ NANA ~ said...

mcm best je dear...nk try la...mesti rasa dia mcm frice kn? hehehe

ailebiyu put! :P

LisaLisut said...

sedapppppp.mak i niaga.so i tau donut kentang ni.hehehe.tp i xpandai buat sbb senget benget takde tangan seni.hahaha

miss puteri said...

NANA~ rasa kentang lenyek dear nana. ce try!hehe.. bila nak jumpa nana niee...

Lisa~ ce tanya resepi kat mak u!hehe. mesti sedap sebb jual tu!hehe. i buat pon senget benget yang ku...