Wednesday, August 24, 2011

Pelamin anganku musnah

Bukan lagi Wordless Wednesday

hari tu dah bgtau nak cerita satu berita sedihkan... (T_T). Sedih memang sedih... Cerita bukan untuk memburukkan sesiapa, menutup periuk nasik orang lain mahu pun bukan juga untuk membalas dendam, tapi untuk dijadikan pengajaran bakal-bakal pengantin di luar sana supaya lebih berjaga-jaga juga bersedia..

Kisah bermula apabila Put join satu contest yang dianjurkan oleh Urban Vibe yang memang dikenali lah kan. First time join contest dan Put menang tempat pertama, Alhamdulillah. Masa tu Put baru jugak join BBF.. So, tak ramai kenal dan tak ramai yang perasan kot.hee.. Hadiah best! Mini pelamin nikah RM1200, bunga tangan RM 200, n makeup RM450. Gembirakan bila dapat hadiah mcm tu dan memg berniat join contest untuk memgurangkan kos belanja kawen kan...Sangat gembira tau.. rezeki masa tu....

Lupakan sekejap kisah gembira itu, sambung ke kisah di bulan 4 bila Put jumpa penaja utk pelamin.. untuk makeup via fb je , n selesai dah bab tu. Pelamin memg nak kena jumpa sebab nak betul2 tau kos semua2 kan, dapatkan resit semua di situ... So, jumpa lah.. tunjuk voucher n bgtau saya pemenang bla..bla..bla... n tanya ada kos tambahan tak? Akak tu kata TAKDE, KAMI TANGGUNG SEMUA, serius memg terkejut jugak dan pandang tunang, tanya lagi, betul ye kak takde, AKAK TU CAKAP, TAK PAYAH SEBAB ADIK MENANG CONTEST KAN... masa tu gembiraaanyalah.. ye lah dah dapat hadiah , tak perlu bayar apa2 dah.. dah pelamin cantik.....rezeki. Alhamdulillah...Dapat resit. tulis pelamin RM1200 FOC.. ok. so, lega..sebb da selesai bab tu. Sebelum jumpa akak tu mcm da bersedia kos pengangkutan dalam budget dalam 400 lah lebih kurang, bila dapat percuma..legaa..

Sebulan sebelum majlis dalam bulan Ramadhan Bulan yang mulia ini, Put contact semua vendor balik, dan mesej ke penaja hadiah pelamin nikah nie....So, mcm nie ceritanya

."Salam akak, boleh saya tahu akak nak dtg Jengka berapa hb? Saya nikah Jumaat lepas asar"

 Mesej dibalas lepas sehari ; "As salam, sy ..... dari PH.. Saya ad beberapa perkara perlu diselesaikan... 1st, boss sy cajap untuk urusan transport cik puteri perlu membuat pembayaran+penginapan cik puteri sediakan. Keputusan telah di buat setelah perbincangan dibuat..Kami akan bertolak ke sana petang 15 sept"

 Dapat msg terkedu sekejap, tapi masih positivekan diri lagi... Put reply " Boleh saya tahu berapa cas ? Sebab hari tu kita dah bincangkan dan akak kata FOC."  

Yup, sepatutnya mcm tula, tp perbincangan dengan urban vibe dah dibuat charge for transportation RM800.

ok! nie memg betul2 terkedu. pk2 manalah nak dapat duit 800 nie. kena sediakan penginapan lagi.  chalet semua dah penuh pon.. lambat kot bgtau nak. Bayangkan bila kita memg takde budget langsung utk itu, tup2 sebulan sebelum baru nk bgtau...Kalau dari awal2 dia bgtau, Put boleh terima lagi dan kita boleh buat keputusan nk terima ke tak dan simpanlah duit utk itu kan.. ini??? sedih kot masa tu...... sharing dengan BBF n tunang je masa nie.....memg tak bgtau mak sebab nak fikir solution dulu...

Put reply kat PH kata, "Saya tak mampu nak bayar banyak tu, kalau bgtau awal2 mungkin saya boleh sediakan ni, lagi sebulan je."..

Dibalasnya " Berapa ye kalau awak boleh bayar? Sbb boss y tetapkan, saya just sampaikan."

Dulu, masa bgtau FOC, takde pulak kata nk tanya bos ke dulu kan.. main sebut je...

Put balas " Kurang dari RM400" Kenapa cakap dulu lain sekarang lain ni''

Terma dan syarat bukan saya yang tetapkan,boleh diubah atas kata putus orang-orang tertentu, By today saya informkan kat boss samada dapt kurang ke tak, Sory for the mistake"

OK, fine, skrg dah ckp mcm tu kan.. Dia ada mintak maaf lah atas apa yang dia buat. dan saya maafkan jelah... malas nk panjang cerita.

Then petangnya dia msg " Bos saya cakap itu muktamad"

Sy reply .ok, terima kasih banyak2lah ye... semoga bisnes akan sentiasa diberkatiNya...

Bagi tahu Mak, mak kata kirim salam banyak2 kat dia yang penipu  tu.

macam tu lah sedikit sebanyak cerita sedih saya sebulan sebelum majlis, korang nak tengok pelamin tu tak?? nak tak???

ada watermarkkan, so tahu kan pelamin apa tu..

nangis (T_T)

pelamin mcm nie perlu bawak lori besar ke ye?? agaknyalah kan sebab tu kos sampai 800 tu... *positive lagi*

sekarang saya tak da pelamin nikah.....

cuba utk DIY.. bantuan kalian amat saya harapkan.. terimakasih (^_^)


TERIMA KASIH KEPADA BBF YANG BANYAK MEMBANTU, SAYA HANYA ADA MASALAH DENGAN PENAJA PELAMIN SAHAJA! PENGANJUR DAN PENAJA YANG LAIN OK... DAN BUKAN TUJUAN SAYA UTK MEMBURUKKAN SESIAPA CUMA PERLU BERJAGA-JAGA. DAN INSYAALLAH, VENDOR INI OK JE, CUMA DALAM KES PUT YANG MENANG HADIAH JE  YG JADI MACM NIE... JGN RISAU YE.. PELAMIN DIA CANTIK.. SUKA.. CUMA BUKAN REZEKI SAYA DAN BUKAN DALAM KEMAMPUAN SAYA (T_T).MAAFKAN SEGALA KETELANJURAN KATA DISINI.


32 comments:

anaztasias nora aira said...

put, be strong ek .kita dah try yg terbaik. yg penting put selamat dinikahkan nanti Insya Allah.

Hunny Kitty said...

pelamin mcm ni ke u nak?! u leh DIY lalink if macam nih!! go go go!

Renee Meow said...

omg marah nye..!! serious kalau i da ngamuk kot.. konon FOC tp last2 charge.. ape da ckp xserupa bikin..setakat mini pelamin amende nak charge transportation smpai rm800, bwk lori minyak ke hape..tsk tsk shame on dis bridal.. walaupun benda free, tp mcm aniaya org je sbb saje je last minute tukar2 plan... complain kat urban vibe dear! and as for the bridal, xpayah la nak sponsor2 hadiah la lain kali kalau kedekut camni..business xbagus dah ker sampai buat camni last2 minute... B2B yg ada hasrat nak hire bridal ni xyah la yer, carik org lain lagi bagus.. DIY pun lagi bagus..!!!! *hish marah nih*

sarahhernyzar said...

put bertabah ya... insyaAllah majlis put akan berjalan lancar.. DIY pelamin mini put akan indah lebih indah dari PH.. sara doakan dari jauh.. XOXO~!!!

miss puteri said...

nora~yup2. thanks dear! banyak tolong put.. muaaahhx.hihi

hunny~ itu memg dia yang nak bagi yang.. tulah, boleh sebenarnya nak DIY.. insyaAllah, ada rezeki DIY, thanks dear (^_^)

renee~ .heeheee. marah bg pihak put ye dear.. ta sempat lah yang nak complain2 sgt.. dekat dah majlis nya.. malas nk pk sgt... kan.. kalau tak nak, tayah la nak menaja sgt.. setakat satu je dia taja, banyak lagi duit dia dapat kan.. melabur lah sikit apa salahnya kan.....i pk mcm dia dapat customer beriban2 kot dapat... apalah sgt kan.... takpelah yang.. bukan rezeki put. thanks dear renee

miss puteri said...

sarah !*hugs*... amin2.. thanks dear sarah! moga put dapat DIY cantik2..hehe....

iPai said...

halamak .. siannya put .. sabar ek .. mungkin ada lagi yang lain utk put .. kuat2 kan diri ..

Miss Tatie said...

u still simpan receipt & lln? after wedding, pegi report. u have ur own right. ni kes tipu...

lovelyadibah said...

Sedihnyer!!sgt2 menindas!:(be strong sayang!

imymemine said...

thank you for sharing this!

anyway, banyak2 sabar k. insyaallah ada hikmah Dia dah tetapkan untuk puteri.

insyaallah Allah bersama2 org yang dianiaya dan org2 yg sabar..

e k i n ♥ y u s r i said...

sbr yer put

miss puteri said...

imymemine~ thanks dear.... amin... insyaallah, ada hikmahnye...

ekin ~ thanks dear. bersabar2 di bulan puasa...hehe

K.I.N.A said...

memang tak patut..rm800 macam sama harga buat mini pelamin tu..saja bagi alasan transportation..huh..

Adawiyah A.Halim said...

hurm...mcm xikhlas nak bg hadiah je..kalo mcm tu..xpayah la nk jd penaja..kesian awk..ptt bg tau awal2 la kn..xkn dia xphm situasi kite..kalo bg tau awal2 kan senang..leh prepare..
gud luck dear..hope everything going well..

Cik NeyNa said...

tak leh report kat mana2 ker? sebab sometimes diorang nih macam perlu diajar..me dengar pon sakit hati...

yUmIe said...

yes put,u did a good decision..xpela,maybe tu bkn rezki put..bahagian die yg terlanjur berjanji sblm ini biar Allah S.W.T yg tentukan..mmg seeloknye put xperlu nk meroyan or terlalu pk sgt skrg ni..just go with what u have doing rite now..focus tuk majlis put nt..ganjaran utk org yg bersabar pasti ade..chill put dear:)

hanizan said...

mmg sakit ati dgt cite awk..org penipu ni takkan maju dlm bisnes..sabar ye,bukan rezeki awak..DIY pelamin sndiri yg simple pun dah ok, yg penting majlis nikah nanti bjalan lancar...gud luck dear :-) b2b xbole sedih2 k...

nida-razak said...

put..sabar ye..maybe bukan rezeki put ngn diorang..xpe..maybe ada hikmah..mana tau, pelamin yg put bakal DIY lg cantik..sabar ye...*hugs*

Fariza said...

geramnya x sukalah org tu buat awak mcmtu. penipun betul. boleh report kat pihak atasan atau tribunal pengguna. ehehe. gila rm 800? mmglah x mampu nk bayar. xpe. diy ok, mesti cntik. insyaAllah coming soon ada rezeki awak lg.

FiZ said...

sabar ye put...mmg tak sangka ada jgk org mcm ni...nak untung je..insyaAllah, mna tau put dpt sponsor lg best dr mak2 sedara plak?hehe

~ NANA ~ said...

kesiannye u dear...xpe, pelamin akad nikah u blh buat simple2 je..maybe blh cari kain yg murah2 then buat mcm tirai je...hias2 sket dgn lampu & bunga...if bunga kat luar rumah byk, blh pakai bunga/daun hijau hidup...jnji kretif :)

intan said...

put, cemanei boleh tak pasan entry u ni.. bertabah lah! hehehe, i tak dapat nak membantu since i pon blk mlm jumaat..huhuhuh. dont wori, nanti i datang awal sikit eh sabtu tu, tolong u apa yang patut. chill gurl!

~ PUAN THALHA ~ said...

walaweh. kurang ajar punya vendor. patut repot je kat tribunal pengguna boleh ape. huhu. takpelah. moga bisnes die 'diberkati'.
believe you can do it!*hugs*

miss puteri said...

ipai~ ye! tabahlah wahai hati..hee.. tq!

miss tatie~ ade resit, tapi dia tak mention transportation (T_T) my bad..huhu

dba~ thanks my dear *hugs*

KINA~ huuu. 800 mcm dekat harga pelamin sanding put je kan...lepaskan je lah .. tawar hati dah...

adawiyah..~ thanks dear. bukan rezeki put kan... takpelah......

cik neyna~ tunggu nanty report dekat penganjur je lah... ditindas lah org tak mampu mcm put nie.. thanks dear

miss puteri said...

yumie~ ye, semoga ada hikmahnye dear *hugs* thanks dear.

hanizan~ thanks dear!!.. ye. tamo sedih2. pelamin nikah simple2 je kan.. hee

nida~ haah yg, bukan rezeki kan. positive... *hugs* thanks dear!

fariza~ tq dear!!! 800.. Tak mampu saya..hehe

fiz~ amin.. memg bersabar pun terima seadanya.. thanks dear!

nana~ meh nana dtg deco meh..hehe thanks my dear!! *hugs*

miss puteri said...

intan!~yey!!! suke..hehe.. thanks dear!! *hugs*...kena cari idea mini pelamin.

puah THALHA ~ thanks dear! *hugs*.. moga ada hikmahnye kan dear....

Miss Sorbet Purple said...

800? tu mcm cover cost pelamin balik je?
mcm2 la vendor nih.. regret sgt if i were u dear.
tak patut la dorang ni

miss puteri said...

haah dear. mcm harga pelamin pun. kos pelamin memg mahal kot kan... takpelah.. mungkin ada lah hikmahnya. malas dah nak pk lebih2 skrg dear.. thanks dear!!!

Cik Lijah said...

baca cerita pu3 masa kat opis pg td.......geram takleh nak bls on the spot sbb tenet opis takleh pakai.....

saya tumpang sedih....sebak pon ade lps baca.....
sm2 teringat kesusahan berkahwin..menguruskan duit....

tp harap pu3 cekal eaaa....berlapang dada....berkahwin satu ibadah, insyaallah....ade jalan yg lebey baik utk pu3...(^^)

Cik Zimie said...

puttttt.saya sedih baca kisah kamu ni.iskk kenapa vendor tu.geramnye.bulan2 puasa buat hal pulak tu.kalau zimie kt tempat put,ade gak gi bako kedai/kete,etc dia tu.jahat gila.penipu.hukhuk

btw 'perli' dan psiko dia dengan words DIBERKATI tu.memang sgt la mean.biar dia rasa.takpe kat sini dia lepas,tengok la kt akhirat nanti..(eh sori put,zimie teremo)

iedaurora said...

u masih sabar, kalo ieda comfirm keluar ayat tak best!

miss puteri said...

cik Lijah~ thanks dear *hugs*.. kahwin satu ibadah.. sentiasa ingat itu supaya kita tidak tersasar jauh kan... thanks dear! kata2 yang memberi kesan..

CZ~hehe. comel je zimie nie tau! hehe..nak bako nanty put kena tangkap pulak.hihi... tak pelah dear.. dia org berada kita org biasa tidak berasa. eceh.....hihi..*hugs*

ieda~ sebab bulan puasa agaknye..hehe... malas nk pk sgt dear. kalau 3,4 bulan sebelum takpa, nie sebulan sebelum ...banyak perkara lain yg lagi penting.. thanks dear!