Friday, June 24, 2011

Legal document : Ujian saringan HIV

selamat hari Jumaat



Lama tak update. kerja banyak yawww...sekarang bukan mood xpdc kahwin ke apa, kad kahwin dalam kotak, bunga kertas dalam kotak. semua dalam kotak. hehe (~_^).



yey! dah buat HIV Test? saya dah!hehe *berlagak*



Tidak merancang pun nak buat hari ini, tiba2 tadi officemate nak ke bandar, nak ke klinik. So, alang2, join lah ke klinik juga.



Hanya berbekalkan IC dan duit RM 1.00 dengan harapan klinik ada sediakan borang saringan HIV.




*Menuju ke pintu masuk klinik kesihatan Bandar Jengka dan terus ke kaunter pertanyaan*



Put : saya nak buat HIV test untuk bakal pengantin. kena buat appointment dulu tak?

Akak misi : tak perlu. ada bawak borang?

Put : ehe.. takde.

Akak misi : kena ambil borang kat pejabat agama dulu ye dik

Put : erk..ok kak. terima kasih ye.



*padan muka, padahal da print dokumen nie masa kina bgtau pasal borang ini*


so, terus ke Pejabat agama pulak.nasib baik pakai berbaju kurung bertudung litup hari ini.hihi



Put : Assalamualaikum..

abg kacak : Wassalam.

Put : Boleh saya dapatkan borang saringan HIV untuk bakal pengantin?

abg kacak : boleh2, dah ada borang kahwin?

Put : tak ada lagi, boleh ambil kat sini ke? sebab saya daerah Jerantut.

Abg kacak : Boleh2. Ambil ni, ini dokumen2 yang perlu disediakan, 2 salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan, salinan kad pengenalan wali. Adik anak sulung ke?

Put : Tak, no 2.

Abg kacak : sulung abang?

Put : Haah.

Abg kacak : Perempuan sulung lah ye? jadi kena sertakan surat perakuan nikah ibubapa ye..dan yang lain2, sijil kursus kahwin, kebenaran kahwin lelaki, keputusan saringan HIV ye.. Tunang polis?

Put : Taklah
Abg kacak : Jadi tak perlu Kebenaran pihak berkuasa tentera/polis
Put : Boleh nak mintak borang lagi satu? Untuk kawan saya.
Abg Kacak : Boleh2. *sambil meneruskan lagi perbualan yang panjang.

Put : Terima kasih ye . *sambil mengeluarkan RM10 dalam purse*

Abg Kacak: Eh. tak perlu bayar, lepas hantar borang baru bayar.
Put : Eh, ye ke? hee... terima kasih.. Assalamualaikum.



*berpatah semula ke KK tersebut*


ambil no, byr RM 1.00 sahaja,




tunggu nama dipanggil, isi borang sikit, then bersedia untuk dicucuk,sakit sikit aje. Lenguh2 jugak kejap lepas tu, then tunggu result , tadaaaa....






*non reactive ye*hee



tunggu number, dapatkan pengesahan tersebut *jumpa dr ensem pulak.hee
dan tadaaa....





ok, dah boleh kahwin sekarang.haha,



saya dah jadi auntie!! oh yeah!! megat junior sudah lahir!!, tahniah buat abg akakku.. tak sabar nak pi tengok.

8 comments:

nida-razak said...

1 benda lg da setel..besnye put...xsabarnya..hehe..

iPai said...

wah .. macam tuh proses die .. tau sikit dah ..

borang satu lg sape punya tu put ??

debu86 said...

klu u pempuan, pasal borang kawin tu, u kena tunggu tunang u setel dulu borang dia..bile da setel borang tunang u, baru u boleh hntr borang kain u tu..u kena sertakan borang kawin tunang u tu masa u hntar borang kawin u nanti ke pjbt agama.. sekali dgn salinan ic tunang,ic u, salinan sijil kursus kawin dan apa2 yg berkaitan.. klu nk lagi mudah, bukak lmn web pjabat agama@ jabatan agama negeri u, kat situ download je senarai semak.. search "borang permohonan kebenaran berkahwin'.. kat situ ada checklist dokumen apa yg perlu u sertakan sekali.. :).. klu x nnti, kena patah balik amik dokumen yg xterbawak tu.. :)

mawar:merah:jambu: said...

kenapa masa wani g bt test HIV dia xmintak apa2 borang pun???juz bayo singgit jer?alahai kompiuss lah pulak...

miss puteri said...

nida~ tu lah, alhamdulillah..

ipai~ utk kwn put di kntn..hee

debu~ thanks banyak2 tau tau!! helas sekali penerangan tersebut.. tulah, kena tgok senarai semak. tahu apa nak bwk ke tak kan. tq!

mawar~ hee. ada klinik da ada borang tu, so, dia tak mintak apa2 dah..hee. jgn risau ye (~_^)

debu86 said...

mawar; oo bagusla kalu kat klinik tu dah ada borang.. cuma anyone yg baru nak gi buat test hiv tu better print siap2 terus "Borang Persetujuan Menjalani Ujian Saringan HIV", mana tau in case klinik tu xsedia borang, so u kena patah balik gi pejabat agama pulak dah...:)

puteri ; sy org pahang juge:)..rumah kat gambang:) salam perkenalan ya

anaztasias nora aira said...

pahang senang xpayah buat appoinment kan hehehe :)

intan said...

yeay! dah boleh kawen.. weeeeee!