Sunday, May 22, 2011

D.I.Y centerpiece.

selamat hari ahad~

lamanya tak D.I.Y apa2... hari ini baru dapat rehat-rehat setelah seminggu diluar kawasan bekerja.kursus 3 hari yang lain cuti!hee..

so, hari cuti selain memasak mengemas membasuh, rajin jugaklah gatal-gatal tangan put buat centerpiece kononnya.hee..

bahan-bahan
1.bunga tisu
2. half round form
3.botol innershine
4.suratkhabar
5.lidi

tiada kaedah, terus gambar je.hehe.





ok, untuk mencantikkan lagi, bolehlah hias sikit botol dengan reben, lidi tu put lilit2kan dengan pelilit warna soft pink (pelilit tak tahu nama sebenar), surat khabar yng dipotong2 di masukkan dalam botol utk menegakkan lidi yang dicucuk masuk dalam foam tersebut.last but not least gambar tuan tanah!hee.. oh ye, gambar boleh diframekan, guna kreativiti masing2 guna kadboard ke, then guna reben utk jadi border, nice kan?hee...


kalau saya rajin, jumpalah centerpiece ini nanti di majlis saya.. (^_^)

27 comments:

~ NANA ~ said...

put~~ teruskan buat coz sgt cantek & i sgt suka!!!

miss puteri said...

wee. love u nana! semangatlah camnie!!hehe. thanks dear!. rindu u!

anaztasias nora aira said...

put.. comelllllllllllllllllll teruskan :)... nora ada botol innershine banyak nak? ehhehe

miss puteri said...

nak bagi ker?? pasti nak kalau nora nak bagi!!hehe... thanks dear!

nida-razak said...

puteri...cantik la...suke..bunga tu cantik..ngn gambar tu..kreatip la puteri..puteri, yg bunga tu wat yg macam mana ek? before this nida tgk yg carnation je..

miss puteri said...

http://saniloveana.blogspot.com/2011/03/diy-bunga-tisu-carnation-mudah-ringkas.html

bunga sama je step mcm dalam entry nie dear. put takde crepe paper. ada tissue jeh. tu lah guna apa yang ada jeh. try lah buat. guna crepe paper pon boleh jugak. cantik..

thanks dear nida

miey anna said...

cantik...suke je ^_^

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

pu3....buatla review step by step cane nak wat bunga tuh....siyes cantek..!!

miss puteri said...

miey anna~ hehe. thanks dear atas kesukaan anda..hikhik

cik lijah~ dah anda entry buat bunga nie!!hehe, meh tgok sini..

http://saniloveana.blogspot.com/2011/03/diy-bunga-tisu-carnation-mudah-ringkas.html

thanks dear!

nida-razak said...

puteri..nida da tgok cara tu..nampak lg senang..tenkiu..nanti nak try cara tu plak..coz before this wat style lipat2 tu, xbpe jadik sangat..huhu...
untuk yg ni, satu kuntum bunga, puteri wat berapa layer ek baru nampak antik mcm tu?

nida-razak said...

puteri...boley x belikan tissue paper tu untuk nida..huhu..kat sini susah nk cari..xda ikea..fist beli dulu, keras sangat..second time beli, terlampau lembut..huhu...

miss puteri said...

Put just guna sehelai tisu tu, memg sekeping tisu tu banyak layer, sehelai tisu dapat empat bunga.. hee, put pun stay kat pahang dear, beli dulu tu pun masa pi kl, tatau pulak bila dapat pi ikea dear...sory, takut tak dapat nak beli yg..

nida-razak said...

eh..haah..lupalak..ingat puteri dok kl..huhu..xpe2..nanti nida try tnya sesapa..tq ye... =)

nida-razak said...
This comment has been removed by a blog administrator.
choclairissa @ intan said...

cantiknyeee..kalau warna warni n byk2 siap boleh jadi tamannnn~~

miss puteri said...

nida~ haah, sory tau dear. kalau put ada ke ikea put inform ye, email me ur phone number ye.

intan~ haah, boleh buat warna warnie, cantik kan..hee. thanks dear!

zimie said...

put!! pandai nye buat tisu jadi bunga. cam blur2 lagi. haha nanti dekat2 majlis kahwin, nak try la buat jugak kot.hihi

miss puteri said...

hehe... boleh2 dear. buat sekrg pun boleh yg (~_^)..put pun tak pndai sgt. try je buat tu..hee

♥ Kasut Pink ♥ said...

kite pon cdg nk buat centerpiece pakai bunga tisu.. jimat kan..

cheQmOomOo said...

nk tau gk camane nk wat bunge tu :)

miss puteri said...

KP~ haah dear, jimat. jum2 buat sama2..hehe

cheQmOomOo~ dah pernah buat tutorial nie dulu..hehe

try check kat sini ye dear
http://saniloveana.blogspot.com/2011/03/diy-bunga-tisu-carnation-mudah-ringkas.html

cheQmOomOo said...

aiyak..cara same..tp nape org punye xcomey cenni huhuhu... :p

miss puteri said...

hehe. cuba sehingga berjaya ye dear.. pasti boleh! guna crepe paper yang lembut tu... cantik.hehe.kamon2 dear!

cheQmOomOo said...

hehehehe baek!

Adawiyah A.Halim said...

wah!!! cute sgt2..kalo wat hand bouquet pn cun niiiii

miss puteri said...

adawiyah~ haah kan kn.. boleh cuba nie buat HB nie..siapa nak buat nie..hehe

Shary Asfiza said...

apa nama kertas nak buat bunga tu put?