Tuesday, March 8, 2011

D.I.Y : bunga tisu carnation


mari belajar buat bunga carnation menggunakan tisu!hee.

ini barang2 yang diperlukan.

1.tisu
2.pensil
3. bentuk bulat
4. gunting
5.jarum
6 dawai 36 cm

KAEDAH-KAEDAHNYA

1. Asingkan lapisan2 tisu yang ada pada sehelai tisu supaya kita akan dapat tisu yang nipis.

2. Tekap bentuk bulat pada tisu (bntuk bulat bergantung kepada saiz bunga) .

3. Susun tisu, kalau nak bunga besar, dan kembang lapiskan banyak2 tisu.

4. Tebuk tisu dengan jarum supaya tisu tidak terkoyak bila dimasukkan dawai.

4, Masukkan dawai masuk ikut lubang yang ditebuk tadi macam gambar dibawah.

5. Kemudian dah boleh buat bunga, hanya perlu bentuk2kan, lipat2kan, renyuk2kan (penuh sopan santun).

6. Dah buat siap bentuk-bentukan, kembang2kan bunga tisu anda menjadi bunga carnation, penuh sopan santun lagi, kena main2 dengan bunga utk kembangkan dia.hee

harap pahamlah ye ada yang diceritakan di atas, kalau tak paham boleh tengok di SINI dan SINI sebab put pun belajar kat SANA dan SANA juga

buat cntik2 ye, insyaAllah boleh dapat mcm nie....

put pernah try buat tapi comot bile guna magic color 2.hee
.

dan ini~
ini guna paper cup ye, kalau dapat paper cup murah dari tisu, lebih baik guna yang nie sebab tak perlu susah-susah nak gunting bulat2 dan bentuk2 lipat2 bunga sangat.hee



ok! selamat mencuba ye!

29 comments:

cik tie@ibtisam said...

wah~~!
tq 4 d tutorial...
nk cuba lah nnt...

miss puteri said...

cik tie~ cubalah, nanti post kat blog tau! welcome dear

"cikkin" said...

nmpak gebu bunge tu..suke..
time kasih cik puteri..=)
nnti kite nk try jugak..
eyh tapi kalo kne ujan akan layu laa bunge tu eyh?

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

put3, seriyes chantek.. Nak buat ni kena ade sifat lemah lembut kan? Sbb takot terkoyak, tisu kan sensitif.. hiks

miss puteri said...

cikkin~ same2 dear! bukan setakat layu, koyak terus tisu 2 yunk.hee.. try jgn tak try..hee

miss puteri said...

kasutpink~hehe. tisu nie tak lembut sgt sampai senang koyak. but still kena lemah lembut.hee..tq dear!

K.I.N.A said...

good job put! nt tlg buat..haha..

Rilla said...

Rajinnya Put. Cantik dan comel

miss puteri said...

Kina~ baru sampai mood DIY tu, try 2 je dulu. harap mood rajin selalu..hee. tq dear

Rilla~ mood rajin skrg nie, rajin DIY .harap kekal.haha.. tq rilla!

"cikkin" said...

chopp..!! nak tanye lagi..ni tisue jenis ape? nape kaler die menarik? huhu..die x lembut sgt eyh..

masmOna said...

bagus bagus put! suka b2b yg rajin diy nih..hik. cantik!

miss puteri said...

nie tisu kat ikea dear. tak lembut mcm tisu muka kita selalu guna, make sure kuarkan lapisan2 tisu dulu tau..

miss puteri said...

puan mas~ tq dear! semangat dtg dari ex bride yang rajin sgt tau!!

~* aDawiyah *~ said...

cantiknye!teringin nak buat..nmpk cam senang tp kena fikir byk kali ni..almaklum la tgn sy x bape kreatif uhuhu

mrs irmidrza to be said...

hai..newbie in b2b..hmm cane sebenrnye nak lipat tisu ni ekk..puas dok tgk..die kan cam banyak lapis kan..pastu kalu layer atas tu dh kita renyuk yang layer bawah2 tuh camner nak renyukkan supaya die jadi kembang? hahah..tak reti nak terang camner...leh tak tolong terang camner dear lipat ekk tisu tu?

miz nabila said...

sangat cntk...hehe..

follow my blog
http://nabilaconer.blogspot.com/

Kisah Hati said...

wahhh berkenan nak buat... guna tissue apa ni ye? memang ada jual kertas tissue tu ke?

cikpia said...

nak try jugak!! thanks.............

blog-tips-kurus said...

macam senang je.. takde arkib n3 ke dear? :-)

Cik Jan said...

nak try! nak try! thanks for sharing this idea...hoho

Nedfatin said...

hi, suka ide carnation DIY ni, sy nk share di blog sy bole? =)

cikpuanputeri said...

nedfatin~ hye, silakan dear!

cik Jan~ tryla buat.

Yanei Khairani said...

tq for da tutorial!!~ x sabar nk buat jgak.. heehehe... trus follow!~ :)

http://skvalerie.blogspot.com/

aizu's life said...

salam kenal...
nice tuto.. simple tp hasinye.. superb!!
thanx yer.. blh try wat dis weekend =)

www.aizuslife.blogspot.com

aizu's life said...

salam kenal...
nice tuto.. simple tp hasinye.. superb!!
thanx yer.. blh try wat dis weekend =)

www.aizuslife.blogspot.com

cikpuanputeri said...

YANEI, AIZU~ thanks dear.. and most welcome. buat tau jgn tak buat.hehe...

miszatie said...

love dis!!!!

Ashilatul Hana said...
This comment has been removed by the author.
Cik Saallaluna said...

nk belajar.utk goodies tetamu majlis sy nnti :)