Wednesday, March 9, 2011

bunga span hantaran

SALAM

Tengah buat bunga-bungaan utk bunga pahar nie, sambil2 survey2 bunga utk hantaran pulak. saja taknak guna bunga hidup sebab malas nak buat last minute.hee.. mengada je kan. so, time2 rajin nak DIY je bunga hantaran ni,

korang mesti tau dan kenal MISI LIMA APRIL. ye! Ladynoe itu lah, blog pertama yang put jumpa .yang membuatkan terdetik dihati nak buat blog kisah cinta sang puteri . Tq Ladynoe!

Suka tengok bunga hantaran dia tu tau. ada je banyak kat banyak kedai kan, tapi rajin nak try DIY, (belum try baru berniat tau)hee



search2 pasal bunga span nie tau, terjumpa bunga yang org letak ats kek 2!hehe. bunga gumpaste katanye.hee


ini kaedah saya copy dari sini.

Belajar cara simple buat bunga ros ni dari gumpaste untuk hiasan kek atau cupcake kita.



Mula-mula buat kon kecil.

Ambil secubit gumpaste dan bulatkan. Kemudian leperkan utk membuat kelopak pertama.

Sapu sedikit air di bahagian bawah. Lekatkan ke kon untuk menutup hujung kon.

Bilangan kelopak yang diperlukan ialah 10. 1 utk kon, 2 utk lapisan kedua, 3 utk lapisan kelopak ketiga dan lapisan akhir, 4 kelopak.

Potong dan lekatkan calyx ke bawah ros yg dah siap.


Tapi ini bunga letak kat kek,hehe. nak buat mcm nie kena guna kertas yang mcm span nipis 2 kot, tak pernah try lagi tau, agak2 jeh nie, kena try dulu. wekend ni nak cari kertas span nipis 2.

ADA SAPA2 TAU TAK KAEDAH DAN BAHAN YANG DIGUNAKAN UTK BUAT BUNGA SPAN HANTARAN. TQ!!

6 comments:

Yuna Heri said...

Rajinnya Put!! Kagum!!! >__<

miss puteri said...

baru nak buat dear. tak rajin lagi nie...hehe

farahfatihah said...

erkk mcm susah je nk buat...heheheh

miss puteri said...

haha. agaklah, boleh cuba baru tahu..hehe

yaya said...

ini blog manyak menarik!

miss puteri said...

hehe mekaseh mek yaya shantek!